Як відомо, читання новин лише заголовками – одна з найпоширеніших шкідливих звичок інтернет-аудиторії. Знаючи про цю слабкість сучасних людей, онлайн-ЗМІ нерідко вдаються до різного роду порушень професійних стандартів саме у заголовках до своїх публікацій. У таких випадках, за словами медіаексперта Романа Кабачія, медіа мають дві мети – спонукати якомога більше користувачів клікнути на той чи інший матеріал та/або свідомо маніпулювати свідомістю своєї аудиторії.

У своєму відеоблозі медіаексперт наводить приклади публікацій із маніпулятивними заголовками. Зокрема він звертає увагу на те, як сателіти російських ЗМІ в Україні (серед них – сайт «Страна.ua») висвітлювали обставини самогубства Влада Волошина у Миколаєві, де той виконував обов’язки директора аеропорту. Для України Влад Волошин є героєм, ветераном АТО. Росія ж колись звинуватила його у збитті Боїнга. «І, на жаль, саме ця неправдива версія пішла у світ, бо до Боїнга легше привернути увагу міжнародної аудиторії, аніж до проблем у Миколаївському аеропорту», – констатує Роман Кабачій. «Воевал в АТО и подозревался в крушении Боинга. Появились подробности о застрелившемся летчике Волошине» – під таким заголовком, без жодних лапок сайт «Страна.ua» видав новину про смерть Волошина, відверто маніпулюючи свідомістю своєї аудиторії та насаджуючи пропагандистську російську трактовку подій. 

Обачливо використовуйте свої лайки та републікуйте у соцмережах лише ту інформацію, у правдивості якої ви впевнені, закликає медіаексперт Роман Кабачій.